Valfri fördjupningsuppgift

Efter språkhistoria-uppgiften och ogooglebar-uppgiften, vad ska man göra då? Ja, några är ju på praktik och ni har alldeles tillräckligt att göra. Några andra är lediga eftersom ni arbetade då de flesta andra hade lov, så ni behöver inte heller göra något mer just nu. För alla andra gäller dock att det kan finnas lite tid över, som ska utnyttjas. 🙂

Välj EN av följande uppgifter efter att allt annat är klart:

  1. Undersök användningen av ”hen” och ”en” i minst tre av följande medier:
  • En lokaltidning
  • En dagstidning
  • En kvällstidning
  • Facebook
  • Twitter
  • Eget förslag

Sammanfatta dina resultat i en krönika på ca 500-700 ord där du reflekterar över användningen av ”hen” och ”en”.

En krönika är en personlig, löst argumenterande text (i motsats till ett pm som ska vara sakligt och inte alls argumenterande!) som kommenterar och diskuterar aktuella frågor och fenomen. Skribenten förväntas dela med sig av sina egna åsikter och tankar. Texten ska ha en röd tråd och gärna en intresseväckande inledning och en effektfull avslutning. Glöm inte källhänvisningar och referatmarkörer. Inlämning senast 2/4.

2. Flera försök har gjorts att skapa helt nya språk, i olika syften och med olika framgång. Välj ett av språken: esperanto, ido, interlingua, morsealfabetet, teckenspråk, blindskrift, och ta reda på mer om språket. Frågor du kan söka svar på är: När skapades språket? Av vem? I vilket syfte? Hur har språket använts och av hur många? Hur är språket uppbyggt? Redovisa muntligt inför klassen onsdag den 1/4.

3. Läs en novell. Skriv en analys av novellens innehåll och form, ca 700-1000 ord. Som romananalysen fast lite enklare, då du inte behöver precisera någon egen frågeställning som ska besvaras. Utgå från analysmallen (de litteraturvetenskapliga begreppen) från arbetet med romananalysen. Inlämning senast 2/4.

4. Gör klart/komplettera din romananalys!

Meddela vilken uppgift du valt senast 23/3.

Lektionstid för att arbeta med uppgifterna: till och med sista mars. Onsdagen den 1/4 ska vi, förutom eventuella redovisningar, börja med ett nytt arbetsområde.

Lämna en kommentar